Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Gamle oppskrifter med evig suksess

Det er noe eget med gamle oppskrifter som går i arv. Tradisjonsrikt, nostalgisk og trygt. Slike velprøvde oppskrifter svikter sjelden.
Skriv ut

Du har kanskje en slik i familien selv? Oppskriften på en kake, et brød eller gjærbakst som har blitt bakt i alle år. Når en generasjon blir borte, tar neste over og fører oppskriften videre.

 

På Tveitan gård i Skien finner vi et godt eksempel på en slik gammel, god og velprøvd oppskrift. Brit Amlie (77) har brukt sin tante Astrid sin bolleoppskrift i 50 år.

 

– Jeg er ingen mesterbaker, men disse har faktisk aldri blitt mislykket, sier hun.

 

>> Her finner du tante Astrids bolleoppskrift

 

Ukjent opprinnelse

 

Sirlig skrift på gulnet ark viser oppskriften, men Brit trenger den strengt tatt ikke. Hun kan oppskriften i hodet.

 

– Jeg vet ikke hvor tante Astrid fikk oppskriften fra, men hun gikk på husmorskole som ung, og lærte å bake der.

Gamle oppskrifter

Det er sjelden Brit trenger å ta frem den gamle oppskriften etter tante Astrid når hun baker. Både ingredienser og fremgangsmåte er for lengst lært utenat.

Senere fikk tanten jobb som baker på et polioinstitutt i Skien.

 

Fra hagen på gården Tveitan, som sønnen Ole Einar har overtatt, peker Brit mot nabogården:

 

– Astrid vokste opp der borte, og var søsteren til faren min. De var ni søsken som levde opp. Hun var den tredje piken de fikk som de kalte for Astrid, de to første døde som spedbarn, men nummer tre gikk det endelig godt med. Hun ble 95 år.

 

Tanten var ugift og barnløs, og en viktig del av familien.

Tante Astrid ble 95 år, men oppskriften hennes lever fortsatt. Her på et gammelt bilde sammen med grand-nevøen Ole Einar.

 

– Det var veldig stas med tante Astrid, hun var mye hos oss, passet guttene, og bakte alltid sammen med meg til jul. Hun bodde i Skien, men likte seg godt her på landet, som hun sa.

 

Effektiv oppskrift som alltid lykkes

 

Brit Amlie har selv jobbet i skolen i 42 år, først som lærer, senere som rektor. Som yrkesaktiv tobarnsmor på gård hadde hun ikke særlig mye tid til overs.

 

– Derfor har det vært så greit med denne oppskriften som alltid slår til. Jeg tror aldri jeg har brukt en annen bolleoppskrift, sier Brit.

 

Også hennes kusiner baker etter denne.

 

Det var Brit sin mor som i sin tid sørget for å skrive ned oppskriften.

 

– Planen var jo at jeg skulle føre den inn i en bok, men den ble nå liggende i et løsblad-system, ler Brit.

 

>> Se også: Stor samleside om boller

 

Allsidig oppskrift

 

Oppskriften passer like godt til en kringle som til to brett med boller. At smøret skal smuldres i melet, har Brit aldri brydd seg om.

 

– Det har jeg ikke hatt tid til, jeg har alltid tatt den lettvinte løsningen med å smelte smøret og så ha oppi melken så den blir passe lunken. Deigen blir ganske løs, men klistrer seg likevel ikke til respatex-benken når jeg triller ut boller. De stekes på 250 grader til de er gylne på toppen. Det går fort, så det gjelder å passe på. Oppskriften sier 8-10 minutter, men det kan ta mindre tid, for ovner er så forskjellige.

 

Flere bolleoppskrifter:

>> Luftige hveteboller

>> Tangzhong boller

>> Glutenfrie boller

>> Sportsboller