Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Matbloggernes beste tips mot brødsvinn

Hver dag kaster vi forbrukere 170.000 brød i søpla. Her er matbloggernes tips for å redusere mengden.
Skriv ut

Brødrester er noe av den maten som kastes oftest i de norske hjem. Ifølge tall fra Matvett og Østfoldforskning kaster hver av oss 9,3 kilo brød i året. Det tilsvarer hele 170.000 brød hver dag for hele Norges befolkning.

 

I mars 2020 inviterte Opplysningskontoret for brød og korn et knippe kokebokforfattere og matbloggere inn på kjøkkenet for å diskutere hva vi kan gjøre for å redusere mengden brød som kastes i søpla.

 

Rundt middagsbordet, der det ble servert en treretters meny basert på nettopp brødrester, gikk diskusjonen friskt rundt hvordan man kan skape positive holdninger rundt å spise opp alt brødet – også det som er noen dager gammelt.

 

Populære krutonger

Trine Sandberg lager brødkrutonger av brødrestene. Foto: Mona Nordøy

 

Flere av matbloggerne pekte på at det handler mye om å få inspirasjon og kunnskap rundt hvilke matretter som kan skapes av brød som ikke lenger er dagsferskt. Det gjelder for eksempel brødkrutonger.

 

– Jeg skjærer bare opp brødet i terninger og har litt god olivenolje over, gjerne også litt urter og hvitløk. De får stå i ovnen til de blir gylne og fine, og blir utrolig gode. Jeg spiser dem like gjerne som snacks, sier matjournalist Cecilie Louise Berg som også driver blogg og instagramkontoen Bord for to.

 

Også kokebokforfatter Trine Sandberg, som står bak Trines Matblogg, har merket at hjemmelagde brødkrutonger får ben å gå på.

 

– Sønnen min på 13 år er skikkelig glad i brødkrutonger som snacks. I tillegg bruker jeg dem i supper og salater. De funker like bra på en mandag som en fredag, sier hun.

 

Resirkulert brød

 

Matblogger Anne Cahtrine Gulbrandsen bruker tørt brød til å lage brødrasp av. Foto: Paul Paiewonsky

Anne Cathrine Gulbrandsen, som har matbloggen Enestående mat, lager gjerne brødrasp av brød som har blitt gammelt og tørt.

 

– Det er er veldig greit å ha stående brødrasp i skapet. Det kan både brukes på fiskegrateng og i søte saker som tilslørte bondepiker, sier Gulbrandsen.

 

Blir det produsert mer brødrasp i huset enn man får til å bruke opp, kan man også bruke det som ingrediens når man baker.

 

Susanne Nesse, som er en av bidragsyterne til bloggen Spis opp maten, lager gjerne resirkulert brød.

 

– Når du maler opp det tørre brødet til smuler, kan du bruke det som mel i ny bakst – enten det er brød eller rundstykker der du uansett skal bruke mel, sier Nesse.

 

>> Se også: Oppskrift på eltefrie rundstykker laget av brødsmuler

 

Oppbevar brødet riktig

Kokebok-forfatter og matblogger Ina-Janine Johnsen anbefaler å fryse ned brødet i skiver for å unngå matsvinn. Foto: Hanne Stensvold/Sentralen AS

 

Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn peker på at man i tillegg til å bruke brødrester til nye måltider også kan unngå mye matsvinn ved å oppbevare brødet riktig så det holder seg ferskt lenger.

 

– Brødet skal ikke ligge i kjøleskap. Dersom du liker myk skorpe bør du oppbevare det i en tett plastpose. Vil du ha skorpen sprø, kan du oppbevare det uten emballasje med snittflaten ned mot en brødfjøl, sier Nordbø.

 

Fryseren er også et velegnet hjelpemiddel om man skal unngå å sitte igjen med tørre brødrester. I hjem der det går lite brød, kan det være særlig nyttig å fryse ned ferdig oppskårede brød.

 

– Da kan du ta skivene rett ut av fryseren, smelle dem i brødristeren et par minutter, og så er de akkurat like gode som ferskt brød, sier kokebokforfatter Ina-Janine Johnsen som også skriver bloggen Mat på bordet.

 

Sist oppdatert: 14. mars 2022