Ølbrød
Ølbrød er et saftig og sunt grovbrød bakt med øl, honning, helkorn av hvete, fin hvete og grov rug. Langpannebrødet passer som middagstilbehør og turmat.
Ingredienser
150 g hvete, helkorn
4 dl vann
5 dl øl
30 g honning
½ pakke gjær
500 g hvetemel
250 g sammalt hvete, fin
250 g sammalt rug, grov
2 ts salt
Topping:
3 ss olivenolje
2 ts flaksalt
1 ts grovkvernet pepper
1 ts malt spisskummen
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Legg helkornene i kaldt vann natten over eller i kokende vann i 2 timer før baking.
- Hell av eventuelt overflødig vann.
- Varm ølet til det er fingervarmt, 37 °C, og bland i honningen og gjæren. Bland resten av ingrediensene i en bakebolle og tilsett gjærblandingen.
- Elt deigen for hånd eller i en kjøkkenmaskin til den blir smidig. Deigen skal ikke være for fast. Dekk bollen med plast, og la den stå til heving i ca. 1 time.
- Slå deigen sammen, og legg i en langpanne med bakepapir. Dekk langpannen med kjøkkenhåndkle og/eller plast. La den heve til dobbel størrelse i ca. 30-40 minutter.
- Pensle olivenolje på toppen av deigen og strø over flaksalt, pepper og spisskummin.
- Stek langpannebrødet nederst i ovnen ved 220 °C i ca. 30 minutter. Avkjøl på rist.
Bake brød til mange? Prøv også langpannebrød eller speltfocaccia.
>> Se flere forslag til turmat