Panforte
Panforte er en skikkelig bombe av en julekake fra Siena i Italia med mørk sjokolade, hasselnøtter, tørket frukt og honning og finrevet sitonskall. Nytes i små biter som konfekt.
Ingredienser
1 dl honning
1 ½ dl sukker
150 g mørk sjokolade, 70% kakao
250 g hasselnøtter eller andre nøtter
60 g aprikos eller annen tørket frukt
1 dl rosiner
skallet av 1 sitron
Skallet av 1 appelsin
1 dl hvetemel
melis etter ønske
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Forvarm ovnen til 200°C, og kle bunnen av en ildfast form (20 x 20 centimeter) med bakepapir. Smør formen.
- Bland honning og sukker i en tykkbunnet kjele og varm opp på svak varme til honningen begynner å smelte. Øk varmen og kok massen i 2–3 minutter under stadig omrøring.
- Smelt sjokoladen inn i blandingen. Hakk nøtter og frukt, og riv skallet av sitrusfruktene. Vend alt inn i blandingen når sjokoladen har smeltet.
- Bland godt sammen og hell røren i formen. Bre jevnt utover ved hjelp av en oljet skje eller slikkepott.
- Stek midt i ovnen ved 200 °C i 15 minutter. Senk deretter temperaturen til 150 °C. Stek videre i 20 minutter. Avkjøl på rist.
- Skjær opp i brede stenger og dryss med melis.