Eplebrødpudding
Eplebrødpudding, opprinnelig kalt Æble-Kage, smaker nydelig av kanel og er perfekt på kalde vinterkvelder. Oppskrift i samarbeid med Ragnhild Hutchison.
Ingredienser
1 kg epler
1 dl sukker
½ dl vann
saften av 2 sitroner
revet skall av 1 sitron
15 g malt kanel
45 g smør
6 egg
1 ½ liter hvetebrød i terninger
2 ½ ss smør til steking og pensling
2 ss hakkete mandler
slik gjør du
Vis ingredienser
Ragnhild Hutchison er forsker og historiker i forskningsprosjektet FoodLessons ved OsloMet. Hun undersøker hvordan vi kan gjøre historiske oppskrifter tilgjengelig for folk i dag, både som smaksopplevelse og kulturopplevelse.
Slik gjør du
- Eplemos: Skrell epler, fjern kjernehuset og skjær eplene i biter. Ha eplebiter, sukker og vann i en kjele og kok til eplene er møre og begynner å bli mos.
Norske epler trenger ofte kort koketid og moser seg lett. Lager du eplemos av fastere epler må du kanskje øke både mengden vann, sukker og ikke minst koketid.
- Tilsett sitronsaft, revet sitronskall, malt kanel og smør i eplemosen. Rør godt om til smøret har smeltet.
- Ta kjelen av platen og tilsett 6 egg, som raskt røres om.
- Skjær loff i terninger og stek disse gulbrune i det meste av smøret i en stekepanne.
- Bruk resten av smøret til å smøre en ildfast form.
- Ha i ett lag eplemos, så stekte loffterninger, og så veksle lag på lag. Siste lag må være grøt. Dryss over hakkete mandler.
- Stek eplebrødpuddingen midt i ovnen på 180 °C i cirka 45 minutter. Den er ferdig når den er gyllen.
>> Prøv også våre oppskrifter på brødpuddinger med sitronsmør eller plommer, eller vår klassiske eplekake.