Sjokoladekake med lakris
Sjokoladekake med lakris og pistasj er en franskinspirert kake festkake til bursdag og sommerfest med sukkerbrødbunn, vaniljekrem og pynt av jordbær og moreller.
Ingredienser
Sjokoladesukkerbrød:
4 romtempererte egg
120 g sukker
60 g hvetemel
30 g kakaopulver
40 g potetmel
1 ½ ts bakepulver
2 ts lakrisgranulat
Vaniljekrem:
4 dl H-melk
75 g sukker
1 ½ bourbon vaniljestang
3 sitrongress
Skallet av 1⁄2 appelsin
2 stjerneanis
30 g maisenna
3 eggeplommer
3 gelatinplater
5 ½ dl kremfløte
Pistasjnøttpraline:
100 g fint, hvitt sukker
60 g pistasjnøtter (salte eller naturell)
Nøytral olje til smøring
Pynt:
Frukt
Bær
Pistasjnøtter
Eventuelt spiselige blomster
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Sjokoladesukkerbrød: Pisk egg og sukker til eggedosis i en kjøkkenmaskin i ca. 20 minutter. Bland alt det tørre og sikt det over eggedosisen. Vend det forsiktig inn i eggedosisen med en slikkepott.
- Ha røren i en smurt 25 cm springform dekket med bakepapir. Stek sukkerbrødet i forvarmet ovn ved 180 °C i ca. 40 minutter. La kaken hvile i 10 minutter før du tar av ringen. Avkjøl på rist.
- Vaniljekrem: Hell 3 dl H-melk i en tykkbunnet kjele. Tilsett sukkeret. Skjær vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha stang og frø i kjelen. Bank og finsnitt sitrongresset, og ha det i kjelen. Skjær skallet av en halv appelsin. Ha skallet i kjelen sammen med stjerneanis. Kok opp og la det trekke i noen minutter.
- Bland 1 dl H-melk og maisenna i en liten bolle. Tilsett eggeplommene og bland godt. Visp inn 2/3 av den varme melken litt etter litt. Hell blandingen over i kjelen med resten av melken, og kok det i 2–3 minutter for å fjerne melsmaken. Rør hele tiden.
- Legg 3 gelatinplater i vann i 5 minutter. Rør gelatinmassen inn i den varme eggekremen og visp godt. Avkjøl.
- Pisk fløten til krem. Vend inn den avkjølte eggekremen.
-
Pistasjnøttpraline: Smør en silikonmatte med en nøytral olje. Varm opp sukkeret i en tykkbunnet kjele på middels varme, uten å røre. Vent til sukkeret løser seg opp, og kok det opp til det får brun karamellfarge.
-
Spre pistasjnøttene utover silikonmatten. Hell over karamellen. La pralinen sette seg før du hakker den i biter.
-
Montering: Skjær sjokoladebunnen i to lag. Dynk bunnene med litt konjakk og appelsinjuice. Fordel litt pistasjnøttpraline på bunnene før du heller over vaniljekremen.
-
Pynt med frukt, bær, pistasjnøtter og eventuelt spiselige blomster.
Oppskriften er laget av Erlend Johnsen Skånøy.Prøv også sjokoladeterter til festbordet.