Sportsboller
En halvgrov bolle med masse energi og smak av havre, gulrot og eple. Sportsboller ble utviklet til Ski-VM i Oslo 2011.
Ingredienser
100 g smør
5 dl vann
1 pk gjær
1 kg hvetemel
200 g havremel
75 g havregryn
35 g havrekli
150 g sukker
2 ts salt
2 ts malt kardemomme
200 g revet gulrot
150 g eplesyltetøy med biter
egg til pensling
slik gjør du
Vis ingredienser
Dette er en bolle du kan unne deg litt oftere enn klassiske hveteboller - hvis du er opptatt av å leve litt sunnere.
Slik gjør du
- Smelt smøret og ha i vannet. Rør ut gjæren i den lunkne blandingen. Tilsett resten av ingrediensene. Elt deigen i kjøkkenmaskin til deigen er glatt og smidig. Deigen bør eltes i 8-10 minutter på lav hastighet, slik at den ikke blir for varm.
- Bak ut deigen med en gang. Del deigen i 24 like store deler og form fine, runde boller. Sett bollene på stekeplater med bakepapir.
- Legg plast løst over stekeplatene med bollene, og et kjøkkenhåndkle over der igjen. Hev til dobbelt størrelse. Det tar ca. 1,5-2 timer i romtemperatur.
Plasten forhindrer at bollene tørker ut under hevingen, og kjøkkenhåndkleet holder bollene lune og varme under hevingen.
- Pensle bollene lett med sammenvispet egg når de er ferdig hevet.
- Stek bollene midt i ovnen ved 225 °C i ca 10 minutter, til de er gylne og fine. Avkjøl på rist.
Glad i boller? >> Se vår samleside om boller her.