Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Rundstykkene til julefrokosten

Smakfulle, fristende og nystekte rundstykker gjør julefrokosten ekstra koselig – her er våre beste oppskrifter på rundstykker til jul.
Skriv ut

Julefrokost og julelunsj er en klassisk nordisk tradisjon der vi inviterer familie, venner og bekjente sammen til et hyggelig måltid. Frokosten er gjerne hakket mer overdådig enn til hverdags, med godt selskap, deilig julemat og god bakst. Rundstykker er med på å gi julens frokoster en ekstra høytidelig følelse.

 

Men småbakst til julefrokosten trenger ikke gi høye skuldre. Nesten alle, nybegynnere så vel som viderekommende, kan mestre å bake rundstykker. De er forholdsvis raske å lage, steker som regel ferdig i løpet av et kvarter, kan fryses ned og tiner fort på benken. 

 

Hvis du har plass i fryseren går det raskt å bake dobbel eller trippel porsjon, og gjør du det tidlig i desember har du én mindre ting på lista i julestria. Og husk at du ikke må gjøre alt selv. Landets bakerier og butikker tilbyr et stort og godt utvalg av småbakst og rundstykker som passer ypperlig til jul.

 

Rundstykker med smak av jul

 

Rundstykker til jul: Pepperkakerundstykker

 

Pepperkakerundstykker med rugmel er krydret med ingefær, pepper, nøtter og tørket frukt og passer ekstra godt til julefrokostens gløgg. Myslirundstykker og myslirundstykker med blåbær er saftige og smakfulle og gjør seg ekstra godt med ost på – prøv også gjerne en grovere type.

 

Liker du at rundstykkene har litt ekstra knask på toppen er solsikkerundstykker småbaksten for deg. Valnøttrundstykker, hasselnøttrundstykker og små peanøttbrød har alle den deilige nøttesmaken.

 

Rundstykker med det lille ekstra 

Hveterundstykker med hatt

Dekorative hveterundstykker med hatt.

 

Naturlig søte og ekstra saftige eplerundstykker gjør julefrokosten ekstra staselig. Disse finnes også i et glutenfritt alternativ. Grove rundstykker med yoghurt er kjernesunne med bygg og rug – det samme gjelder gulrotrundstykker med kardemomme og solsikkekjerner. Og ønsker du en skikkelig fargeklatt på bordet kan du prøve  rødbetrundstykker med nøtter.

 

Speltrundstykker og valnøttrundstykker med spelt er gode alternativer som ser ekstra proffe ut om du klipper et snitt i dem på toppen. Durumrundstykker er også forseggjort bakst som tar seg godt ut på festbordet.

 

Våre dekorative og deilige hveterundstykker med hatt gir alltid gjestene et ekstra trekk på smilebåndet. Og kanskje ønsker du deg litt juleromantikk? Da kan du skape god stemning med våre nydelige og luftige hjerterundstykker.

 

Klassiske rundstykker til jul

 

Hjerterundstykker med sylte og sennep

Torunns grove rundstykker kan lages i hjerteform ved hjelp av pepperkakeformer.

 

Torunns grove rundstykker er en av våre aller mest populære oppskrifter – de smaker særlig nydelig med jordbærsyltetøy til. Rundstykkene finnes også i en versjon med bygg og havre, og bakt med tangzhong-metoden som gir ekstra luftig og saftig bakst. Hvis du vil derimot bare vil holde småbaksten helt enkel og fin er loffrundstykker tingen.

 

Har du lyst til å servere rykende fersk bakst til julefrokosten, så kan deigen til eltefrie rundstykker røres sammen kvelden i forveien på 1-2-3 – og voilà! Saftige rundstykker med perfekt skorpe til julefrokosten. Eltefrie rundstykker finnes både i en finere variant og i en versjon som gjenbruker gamle brødrester. Perfekt for å redusere matsvinn – også i julen.

Eltefrie rundstykker passer godt til julefrokosten.

Havrerundstykker med havregryn og hvetemel er også raske å lage, og smaker kjempegodt med julepålegg på. Rustikke rundstykker tar lengre tid å lage, men de ser nydelige ut. Og vil du virkelig lage rundstykker som er verdt å vente på, så anbefaler vi denne rustikke surdeigsvarianten som bakes over to dager.

 

>> Se også våre forslag til brød til julefeiringen.