Bergenske skillingsboller
Ekte bergenske skillingsboller har kanel i svingene og sukker på toppen. Dette er de beste som er!
Ingredienser
125 g smør
5 dl melk
50 g gjær
125 g sukker
800 - 900 g hvetemel
Fyll: smeltet smør, sukker, kanel
Egg til pensling
Sukker til pynt
slik gjør du
Vis ingredienser
Er det noe bergenserne virkelig kan, så er det å lage skillingsboller. Store, rause boller med smør, kanel og sukker. Bare vent til duften av skillingsboller fyller huset!
Slik gjør du
- Smelt smøret. Ha deretter i melken og varm til fingervarmt, 37°C. Rør gjæren ut i væsken. Tilsett sukker og mel. Elt deigen til skillingsbollene i fem minutter i en kjøkkenmaskin.
- La deigen heve under plast i ca. 40 minutter.
- Kjevle deigen ut til et rektangel på ca. 35 x 60 cm og stryk smeltet smør over. La det være en tynn stripe på den ene langsiden uten smør. Denne pensler du med kaldt vann. Dryss kanel og sukker over leiven og rull sammen.
- Skjær rullen i ca. 2 cm tykke skiver og legg skillingsbollene på en stekeplate med bakepapir.
- Dekk skillingsbollene med plast eller et klede, og la dem heve til nesten dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
- Pensle med vann eller pisket egg og strø over sukker før bollene stekes i ovnen på 220°C i 10 – 12 minutter. Avkjøl på rist.
Skillingsboller har den karakteristiske spiralformen. Men hvetebakst med kanel kan også lages som kanelsnurrer og kanelknuter. Sjekk gjerne ut vår samleside for forskjellige varianter av kanelboller her!
>> Er du ekstra glad i boller kan du også lese mer på vår samleside om hveteboller.