Vi har samlet noen av våre beste oppskrifter på brød til jul. Her er mange muligheter både for de som vil lage og fryse ned på forhånd, eller de som vil bake på fridagene i julen.
Å bake selv er både hyggelig og interessant, men du kan gjerne kjøpe julebaksten. Både i bakeriene og i butikkenes brødhyller finner du i dag et stort og godt utvalg av ulike brød til jul. Det har vært en rivende utvikling i både kvalitet og mangfold som fås kjøpt: vørterbrød, loff, julebrød, rugbrød, surdeigsbrød og ikke minst alle de syv slagene.
Og selv om butikkene og bakeriene ikke er åpne alle dager i julen, finnes det metoder og måter å oppbevare og «friske» opp brød på som gjør at bakverkene oppleves som nybakte.
>> Slik oppbevarer du brødet best
Brød til julefrokosten
Julefrokosten er en typisk nordisk skikk. En overdådig og lang frokost med ulike sorter brød som passer til de ulike julepåleggene og gjerne en julekake som en søt avslutning.
Liker du brød av det rustikke slaget, kan du prøve deg på grytebrød eller grovt grytebrød til julefrokosten. Eltefritt brød passer godt for grytebakst. Perfekt for sene morgener når det er jul! Sett deigen dagen før, og med noen minutters innsats på selve dagen er du fiks ferdig. Sjekk gjerne denne oppskriften for en grundig trinn-for-trinn-oppskrift.
Om du aldri har bakt bagetter før, har også du noe å glede deg til. Herlige sprø og grove baguetter gir deg mulighet til å drømme deg litt bort til franske små byer og fortausrestauranter i julehøytiden.
Grove rugbrød passer godt til leverpostei og sursild. Saftig loff er godt følge til kalkunrester, myslibrød er ypperlig til Stilton-ost eller annen blåskimmelost og hva med et saftig fullkornbrød til juleribbe- eller pinnekjøttrester?
Du kan også tenke nytt og bake julefocaccia med valnøtter og tranebær – det er bare fantasien som setter grenser.
Ost, smørbrød og takkebakst
Selvsagt skal det være smørbrød når det er jul. Her finner du syv smakfulle slag smørbrød som egner seg godt til både julefrokost, julelunsj eller en lettvinn julemiddag.
Dekorative brød til jul
Det er ingen hemmelighet at vi spiser med øynene. Skal du bake brød til jul, kan du kanskje prøve deg på noen ekstra dekorative brød? Denne oppskriften gir deg fire flotte brød til jul, med en egen pyntedeig.
Denne nydelige flettekransen vil være et blikkfang når det er jul, på julefrokoster eller koldtbord.
De som baker surdeigsbrød, har mange muligheter for å være kreative med brødbaksten når det er jul. Med en skarp kniv kan du lage julete mønstre før baksten heves og stekes. Det gir et flott resultat!
De dekorative brødene er også flotte gaver i julehøytiden. Her har vi samlet noen flere tips til hjemmebakte julegaver.
3 tips for ferskest mulig brød gjennom jula
Brød og bakervarer er ferskvare enten du kjøper i butikk eller baker selv. Holdbarheten varierer avhengig av type brød. Generelt kan vi si at jo grovere brødet er, desto lenger holdbarhet har det. Noen råd for å ha ferskest mulig brød gjennom julens dager er:
- Sørg for å oppbevare brødet mest mulig lufttett.
- Sprø opp skorpen, ved å la brødet få noen minutters opphold i ovnen på 200 grader.
- Skjær opp brødet i skiver, og frys ned. Opptining bør skje i romtemperatur og i emballasjen.