Ahh, – duften av nybakt brød på hjørnet!
Men hvorfor er dette blitt så stort? Og hvordan får de det egentlig til? Regner med at få av oss tror at det er de butikkansatte som står hele natten og elter deig, her er hemmeligheten og noen fakta:
Mesteparten av de butikkstekte brødene kommer til butikkene i form av halvstekte varer fra de store bakeriene rundt i landet, og stekes i store konveksjon- eller varmluftsovner i butikk. Noen av de store aktørene importerer en del frosne halvstekte brød fra utlandet, ofte fra Frankrike, men utenlandske brødprodukter utgjør kun anslagsvis 4% av det totale brødvolumet i norske dagligvarebutikker.
Logistikken er viktig for at vi skal få nyte godt av ferske bakervarer. Bakeriene baker store volum og fryser ned deigemner på industrifrysere som er langt kaldere enn din hjemlige fryser, temperaturen ved innfrysning ligger på ca. 50 kuldegrader og lagring på rundt 20.
Deigemnene blir deretter langsomt tint opp, langtidshevet på kjøl og så stekt ferdig for distribusjon ut til forbrukerne samme dag. Det er for øvrig en myte at frossendeigen kommer fra utlandet, her snakker vi lokale deiger produsert og nedfrosset på norske bakerier.
Halvstekte brød lages av fersk deig, og fryses ned halvstekt før de distribueres til butikkene for ferdigsteking der. Frysing av deig og halvstekte brød medfører ingen forringelse av kvaliteten, alle prosesser i deigen stopper opp. Det oppgitte næringsinnholdet på deklarasjonen er målt av spiseferdig produkt.
Normalt vil det butikkstekte brødet du kjøper ha tatt hele denne runden i løpet av maks 4 uker, men de halvstekte brødene kan holdes industrifrosset i opp til et år uten at kvaliteten blir dårligere av den grunn.
Nordmenn ønsker i stigende grad å spise kortreist, norsk mat, men kan vi vite hva vi spiser når vi nyter vårt daglige brød?
– Ja, som med alle matvarer er også brød underlagt strenge kvalitetskrav og sporbarhet. Varedeklarasjonen skal angi opprinnelsesland, hvorvidt varen har vært frosset ned før steking og for øvrig all den informasjon en forbruker trenger for å kunne sikre seg at han vet hva han spiser.
At ikke alt norsk korn fra år til år kan benyttes som matkorn, skyldes rett og slett at Norge befinner seg geografisk helt i gråsonen av hvor det er mulig å få til jordbruk, slik at det norske kornet kan inneholde for lite proteiner (gluten) og ha dårlig vannopptak, og derfor gi dårlig bakeevne. Enkelte tøffe klimatiske år må vi derfor importere mer matkorn enn vi produserer selv. Det norske kornet som ikke gir god nok bakeevne blir i slike tilfeller benyttet som dyrefôr.
Oppsummert; Nyt ditt ferske, norske brød med svært god samvittighet, enten du henter det i brødhyllen eller fra Bake-off seksjonen i butikken! Brødet er kortreist, det er ferskt og det er i 96 % av tilfellene bakt i Norge av lokale bakere og med norsk mel som basis. Dessuten er det godt og til alt overmål er grove brød veldig sunt for deg!
Sist oppdatert: 12.09.17