Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Slik unngår du værsyk bakst

Baking er en helårsaktivitet, men det er noen spesielle hensyn å ta når du baker i varmt vær eller når det er høy luftfuktighet. Her er tipsene til hvordan du motvirker værsyk bakst!
Skriv ut

Været gjør noe med oss. Om det er knallsol, torden i lufta, bøtteregn eller surt og kaldt, så påvirker luft og temperaturer oss. Slik er det også med bakst og kaker, de kan også bli værsyke eller reagere på luftfuktighet og varme. 

 

brøddeig på melet bord

 

Baking i varmt vær

 

Gjærbakst hever raskere jo høyere romtemperatur du har. Om det er veldig varmt, så la gjærbaksten heve bare halve hevetiden eller bruk mindre gjær. Sjekk deigen hvert tiende minutt slik at du ikke overhever den. 

 

Kjøleskapet er en god hjelper i varmen. For bakst eller kaker med smør er trikset å vente med å ta ut smøret fra kjøleskapet til rett før du skal bruke det. Er det en deig med mye smør, som for eksempel cookies, kan den gjerne stå en liten halvtime i kjøleskapet før du baker ut.  

 

Om deigen eller røren blir for varm, setter du den i kjøleskapet til temperaturen går ned. 

 

Planlegging av bakingen hjelper også. Baker du mer effektivt, vil temperaturen ha mindre å si for resultatet.

 

>> Se baking trinn for trinn i vår bakeskole

 

Baking i høy luftfuktighet

 

Mel tar til seg fuktighet fra luften, så du vil kanskje oppleve at deig kan bli mer klissete når det er mye fuktighet i lufta.

 

Et tips er å tilsette litt mindre væske i deigen enn du vanligvis ville gjort. 

 

Eventuelt kan du oppbevare melet i kjøleskapet.

 

En håndfull mel

 

Så var det denne kremen…

 

For å lykkes med krem bør den ha det kjølig.

 

Et tips er å sette bollen og vispen i kjøleskapet før du går i gang. Du kan også sette de i en fryser, da går det raskere. Bruk helst en metallbolle, ikke i plast, metallet holder bedre på kulden.

 

Et annet triks er å plassere bollen du skal piske kremen i en større bolle, fylt med is. 

Så pisker du fløten på jevn fart.

 

Tips! Kremen holder seg litt bedre på kaken om du tilsetter litt smeltet gelatin i den ferdig piskede kremen. Legg en gelatinplate i vann i sju minutter, og klem deretter vannet ut av den og smelt den i 3 ss kokende vann. Avkjøles til romtemperatur før den tilsettes i kremen. 

 

 

Kremkake med kirsebær og mascarpone

 

Finn mer om samme tema: