Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Hvor lang tid tar det? 2 timer
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor mye bakst blir dette? 24 boller
Hvor lang tid tar det? 2 timer
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor mye bakst blir dette? 24 boller

Bolledeig som gir luftige hveteboller

Her er den klassiske oppskriften på ferske hveteboller med kardemomme. Smaker himmelsk når du har lyst på noe godt.
Skriv ut
slik gjør du
Vis ingredienser

Hveteboller skal være luftige, saftige og myke. Så enkelt, og samtidig så vanskelig. Er du blant dem som strever med å få gjærbaksten luftig og lett, anbefaler vi en sving innom vår artikkel om hvordan du lykkes med søt gjærbakst - 7 tips som kan gjøre stor forskjell for resultatet.

Vårt viktigste tips? Ha tålmodighet. Deig til hveteboller skal eltes lenge nok og heve lenge nok. Da sitter du igjen med et resultat som du kommer til å være skikkelig stolt av.

Slik gjør du

  • Skjær smøret i små terninger og la det bli mykt i romtemperatur.
  • Bland alle ingrediensene bortsett fra smøret i en bakebolle. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Når bolledeigen slipper kanten på bollen, tilsettes smøret som er skåret i terninger. Elt til smøret har blandet seg helt inn i deigen. Tilsett til slutt rosinene og elt dem forsiktig inn i deigen.

    Legg rosinene i en bolle med vann før du elter deigen, så unngår du at de trekker til seg væske fra deigen.
  • Dekk bakebollen med plast eller klede og la bolledeigen heve til dobbel størrelse, ca. 45 minutter.

  • Ta bolledeigen ut på lett melet bakebord og del den i 24 like store emner. Trill runde hveteboller. Sett bollene på stekeplate med bakepapir.

  • Dekk hvetebollene med et klede og la dem etterheve til dobbel størrelse, 20-30 minutter.

  • Pensle hvetebollene lett med sammenvispet egg.

  • Stek hvetebollene midt i ovnen ved 225 °C  i ca 10 minutter eller til de er pent gylne. Avkjøl på rist.

hveteboller med pynt

Hveteboller kan enkelt gjøres festfine med litt melisglasur og nonstop eller seigmenn.

Tips! Hveteboller kan varieres i det uendelige. Ta en titt innom vår store samleside med  hveteboller i alle varianter for inspirasjon til neste bakeprosjekt. Her finner du blant annet oppskrift på havreboller med vaniljekrem, deilige bergenske skillingsboller med kanel og sukker, samt skolebrød i flere smaksvarianter og størrelser. 

 

For deg som har bakt en del før, anbefaler vi også å prøve ut tangzhong-metoden for hveteboller. Fremgangsmåten går ut på at du først lager en meljevning som du blander resten av ingrediensene i. Det gjør at hvetebollene blir saftigere og lenger holdbare. Se oppskriften på tangzhong-boller her

Finn mer om samme tema:

3.2 / 5
320 stemmer