Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Salt

Vi trenger salt for at kroppen skal fungere. Salt er også er vesentlig for smak, konsistens og konservering av matvarer. Men, mange av oss spiser for mye salt og bør redusere inntaket.
Skriv ut

Hva er salt?

Vanlig salt, også kalt koksalt eller bordsalt, består av natriumklorid (NaCl). 1 gram NaCl inneholder ca. 0,4 gram natrium. Det er inntak av natrium som knyttes til negative helseeffekter, hvorav et høyt inntak øker risikoen for høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer.

 

Mange av oss vet at vi bør begrense inntaket av salt, men hvor mye er egentlig for mye?
Mengden salt vi har behov for hver dag er liten. Mye av maten vi spiser inneholder en del salt, de fleste av oss får derfor mer enn godt nok dekket dagsbehovet gjennom maten uten å tilsette ekstra salt.

 

Gjennomsnittsnordmannen tar inn ca. 10 gram salt pr dag, noe som er langt over behovet som ligger nærmere 1,5 gram. Helsedirektoratet jobber for å redusere inntaket av salt i befolkningen til 5 gram daglig, noe som tilsvarer en strøken teskje.

 

Kilder til salt i kostholdet

Det aller meste av saltet i kostholdet kommer fra industribearbeidede matvarer, samt fra måltider vi spiser utenfor hjemmet.

 

Den landsomfattende kostholdsundersøkelsen Nordkost 3 (2010-2011) rapporterer at brød og kornvarer bidrar med 26 % av saltetinntaket blant befolkningen. Det høye tallet har sammenheng med at brød er en viktig matvare i kostholdet.

 

Natriumforbindelser har en viktig funksjon i produksjon av næringsmidler da det blant annet konserverer, påvirker både smak og konsistens og hindrer vekst av sykdomsfremkallende bakterier. En reduksjon i saltinnholdet i industrivarer krever derfor omfattende testing, slik at teknologi, smak og matsikkerhet ivaretas. Det å finne gode erstattere for salt er derfor en omfattende prosess, men brødbransjen jobber i dag kontinuerlig med å redusere saltinnholdet i sine produkter.

 

Det er hverdager det er flest av

Det er store forskjeller i saltinnhold mellom ulike produkter i butikkhyllene. Det å gjøre bevisste valg når det kommer til de produktene man spiser mye av er lurt. Her er Nøkkelhullsmerket et godt hjelpemiddel. Nøkkelhullet er en frivillig merkeordning og kan produkter som kan merkes med nøkkelhullet er ferdigpakkede matvarer med mindre fett, salt, sukker og mer fiber sammenlignet med matvarer innenfor samme gruppe.

 

Fra desember i 2014 skal natrium angis som salt (NaCl), per 100 gram eller per 100 ml, slik at det skal bli lettere å få et inntrykk av om produktet inneholder mye eller lite salt, sammenlignet med andre matvarer produkter i sin varegruppe.

 

Små justeringer hjemme

Lager man mat fra bunnen av har man mer kontroll på saltinnholdet. Å lage mat med utgangspunkt i rene råvarer kan derfor ha mye å si for kostens totale saltinnhold. Baker du brød selv er det enkelt å kontrollere saltinnholdet, bytt gjerne ut deler av saltet med tørkede urter for å oppnå en like god smak uten så mye salt.

 

Et sunt, balansert og variert kosthold er vesentlig for helsen, og salt er bare et næringsstoff å være bevisst på. Det er helheten i kostholdet som er viktig og et sunt kosthold må også suppleres med litt kroppslig aktivitet i hverdagen. Grove brød og kornprodukter er viktige elementer i den norske matkulturen, og sammen med magert, proteinrikt pålegg og gjerne med frukt og grønt som garnityr, er brødmåltidene helt grunnleggende for enkelt å oppnå en sunnere livsstil.

 

 

Sist oppdatert: 16.03.2017