Lefsebaking er god demensomsorg
Dette er kanskje spesielt viktig for mennesker hvor minnene holder på å forsvinne, mennesker som er demente. Mange fra den eldre generasjon har vokst opp med takkebakst før jul.
Studier viser at opptil 80 % av beboerne på sykehjem er demente. Og studier viser og at det ofte er sprik mellom hva de som bor på sykehjem opplever som meningsfullt og givende, og hva de som jobber der tror. Beboeren vil gjerne være aktive og deltakende. Baking er sånn sett et godt tiltak som både skaper glede og er helsebringende.
Bakstedag på Midtåsenhjemmet
Det var mye latter og glede rundt bakstebordet da Norges bygdekvinnelag og Opplysningskontoret for brød og korn inviterte beboerne på demensavdelingen på Midtåsenhjemmet til å bake lefser sammen med oss nå i desember.
Ingrid Lamark og Mari Gjengedal fra Bygdekvinnelaget demonstrerte prosessen fra deig til ferdig lefse og sørget for at beboerne kunne få bake selv eller bare se og nyte opplevelsen.
– Det er meningsfullt og hyggelig å kunne besøke beboerne her på hjemmet, spesielt nå i førjulstiden. Vi ser at det bringer glede, aktiviserer og bringer folk sammen. Tradisjonsmat fungerer svært godt til dette formålet fordi eldre har sterke minner knyttet til sin barndomsmat, sier de to.
Arnfinn Nordbø (90) har vokst opp med å hjelpe til med takkebaksten på gården i Setesdal. Selv begynte han først å bake egne lefser og flatbrød etter at han fikk et takkbakstkurs hos Bodil Nordjore til jul for 5 år siden. Og baking av flatbrød og lefser har blitt en årlig juletradisjon etter dette. Nordbø bidro også med baketips. Han var særlig opptatt av korrekt fart og trykk og presiserte at «det er viktig å kjevle hardt nok til at den blir skikkelig flat, og løst nok til at den ikke limer seg fast i bordplata.»
En annen av beboerne mente han «nok kunne ha gjort det stort som baker, men trodde det var litt sent å etablere ny bedrift nå..». Og en som bare så på var klar på at «jeg har aldri bakt i hele mitt liv, men er glad i få ting servert» – og det fikk han, og var utrolig fornøyd med lefsen smurt med smør, sukker og kanel.
Midtåsenhjemmet har jobbet aktivt for å gi beboerne på demensavdelingen et bedre tilbud de siste årene. De startet prosjektet «Trygg og glad» høsten 2016 med bl.a. fokus på kompetanseheving av de ansatte, hensiktsmessig sammensetning av beboergrupper, og velferdsteknologi. Dette har resultert i bedre bomiljø, redusert medisinbruk og lavt sykefravær. De har laget «minnekasser» og tilrettelegger for at beboerne skal få delta i juleforberedelsene med blant annet baking av julekaker.
– Vi ser at mange av våre beboere har stor glede av å delta i selve bakingen, og for andre er stemningen, duften og smaken nok, sier Helene Eikel, avdelingssykepleier på Midtåsenhjemmet.
Får du lyst på lefser til jul?
Her kan du se vår fremgangsmåte for baking av lefser trinn for trinn om du vil bake selv. Og få forslag til hvilke lefser som passer til julematen.