Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Delta i det store byggmesterskapet!

I byggmesterskapet kårer vi Norges beste byggoppskrift. Fristen er gått ut. Vinner vil bli offentliggjort torsdag 18. februar 2021.
Skriv ut

Byggmesterskapet er en oppskriftskonkurranse i samarbeid med Veggispreik. Sammen er vi på jakt etter gode matoppskrifter med bygg i fokus.

 

Se hvordan du deltar i mesterskapet lenger ned i artikkelen.

 

Derfor lanserer vi Byggmesterskapet

 

For at bygg skal bli en selvfølgelig ingrediens på det norske matfatet må nordmenn lære mer om hvordan de kan bruke byggkorn. Det er her du og din byggoppskrift kommer inn i bildet!

 

Hovedmålet vårt med konkurransen er å øke bevisstheten om fordelene ved bygg, både for kropp og klode. Ved å arrangere denne konkurransen ønsker vi å inspirere matglade mennesker til å teste ut bygg som råvare og til å lage kreative retter med bygg. 

 

Konkurransen er et ledd i vårt ambisiøse mål om å tidoble bruken av bygg i norsk kosthold.

 

Og hvorfor vi har dette som mål? Det er det flere viktige og positive årsaker til:

 

Byggkorn kan være et verdifullt bidrag til det grønne skiftet. Kornslaget tåler det norske klimaet godt og er derfor et kortreist og bærekraftig alternativ på tallerkenen. Ved å erstatte importerte og langreiste varer med bygg kan hver og en av oss bli en positiv miljøpåvirker. 

 

Bygg er også et skikkelig helsekorn. Det har den høyeste fiberandelen av alle kornartene, holder deg mett lenger, senker kolesterolet og forbedrer tarmfunksjonen.

 

>> Les også: Tre gode grunner til å bytte ut ris med bygg

 

Eksempler til inspirasjon for Byggmesterskapet

Juryen ser etter kreative oppskrifter som viser hvordan man kan bruke bygg i norsk kosthold.

Siden byggryn er et allsidig matkorn, er det mange tilnærminger til å lage oppskrifter med bygg. 

 

Du kan vise oss hvordan du vil bytte ut ris med bygg, slik som byggotto med søtpotet,  poke med laks og byggris eller grønnsakswok med byggryn.  Eller tilsette byggryn i tradisjonelle oppskrifter som brokkolisalat, taco og spagetti. Eller kanskje du vil gjøre noe helt annet? Alle varianter er velkomne, vær kreativ og slipp fantasien løs!

 

Slik deltar du i Byggmesterskapet

 

  1. Lag en matrett der bygg har hovedrollen.
  2. Post bilde av maten på Facebook eller Instagram med emneknaggen #byggmesterskapet. OBS: Du må ha åpen profil på Instagram eller poste innlegget ditt offentlig på Facebook for at vi skal kunne se det. 
  3. I bildebeskrivelsen inkluderer du oppskriften eller en lenke til oppskrift på egen nettside. Oppskriften må inneholde alt juryen trenger for å lage retten selv, slik som ingredienser, mengder, fremgangsmåte og temperatur ved steking eller koking.

Konkurransen pågår fra 30. januar til 10. februar. Vinneren og vinneroppskriften vil bli offentliggjort torsdag 18. februar.

 

Når dere deltar i Byggmesterskapet gir dere oss retten til å bruke og distribuere oppskriftene og bildene i våre kanaler. Vi vil selvfølgelig oppgi skaperen av oppskriften når vi deler innholdet videre.

 

Alle oppskriftene som oppfyller konkurransens kriterier vil bli vurdert og juryen velger fem retter som går videre til finalen. 

 

Juryen som vil kåre vinneren består av:

Jorun Henriksen – Bygdekvinnelaget
Henrik Kjellmo Larsen – Veggispreik 

Torunn Nordbø – Opplysningskontoret for brød og korn

 

 

Premiene i Byggmesterskapet

Premie i byggmesterskapet: Forkle i god kvalitet

Oppskrifter på byggrøt er også velkommen i Byggmesterskapet. Hent gjerne inspirasjon fra vår oppskriftsdatabase, slik som byggrynsgrøt med krunsj.

Førstepremien i Byggmesterskapet er et høykvalitets pizzastål fra Martinuzzi & Co. Det eksklusive pizzastålet er av sort karbonstål og håndlaget i Oslo. Med denne kan du lage en like sprø og nydelig pizza som om du hadde hatt en italiensk pizzaovn på kjøkkenet.

 

Alle de 5 finalistene får hvert sitt forkle i god kvalitet fra Opplysningskontoret for brød og korn, og byggprodukter fra Møllerens, Regal og Duga.

 

I tillegg gir vi forkler og byggprodukter til fem deltagere som vi trekker tilfeldig. 

>> Her kan du lese mer om bygg og hvorfor det er godt for kropp og klode.