Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

11 klasser vant skolebrød for å feire skoleslutt

Når Skolebrødets dag feires fredag 18. juni, får 11 heldige klasser, en i hvert fylke, servert nystekte skolebrød som konkurranse-premie.
Skriv ut

Det var nærmere 400 klasser som hadde meldt seg på i konkurransen om skolebrød som ble arrangert av Opplysningskontoret for brød og korn og MatPrat – Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

 

>> Disse bakeriene markerer skolebrødets dag.

 

Sommerlig konkurranse om skolebrød

Skoleboller med fargerik glasur og kakestrøssel

Glad i sommerfargene? Sjekk ut vår oppskrift på fargerike skolebrød.

Det kom inn mange rørende og morsomme begrunnelser fra alle klassetrinn.

Å velge 11 klasser, en fra hvert fylke i Norge, var ingen enkel oppgave.

 

– Aller helst skulle vi kunnet gi skolebrød til alle! Dette skoleåret har vært ekstra krevende for mange, og både elever og lærer har hatt bratt motbakke. Da er det veldig hyggelig for oss å kunne dele ut en liten premie på tampen av skoleåret, sier Torunn Nordbø, fagsjef i Opplysningskontoret for brød og korn og MatPrat.

 

Blant de 11 klassene som ble valgt ut, hadde flere lagt seg ekstra i selen for å skille seg ut i mengden. Nordbø mottok både videoer og tegninger som grundig beviste at barn eeeelsker skolebrød.

 

– Vi har også valgt ut noen klasser som vinnere av skolebrød på grunn av en ekstraordinær evne til å holde ut med brakkeskoler i påvente av nybygget skole, eller fordi de har hatt et år med særlig høyt smittetrykk i pandemien. Andre er blitt valgt ut på grunnlag av deres interesse for mat og helse, sier Nordbø.

 

>> Prøv oppskrift på skolebrød doughnut fra MatPrat.

 

Her er skolene som vant skolebrød til hele klassen:

Fat med klassiske skolebrød

Vi våger påstanden: Dette er bakverket med flest forskjellige navn, avhengig av hvor du bor i Norge

Troms og Finnmark: 2. klasse ved Moan skole i Storslett
Nordland: Klasse 2B på Tverlandet skole,
Trøndelag: 5. klasse ved Øverbygda skole i Selbu
Møre og Romsdal: Storskulen i Søvik
Vestland: Ungdomstrinnet på Brekke barnehage og skule
Rogaland: 2. klasse på Ådland skole på Karmøy
Agder: 7. klasse ved Mosby oppvekstsenter
Vestfold og Telemark: 5. klasse ved Kjeldås skole i Sande
Oslo: 4. trinn ved Veitvet skole
Viken: 5. klasse ved Bøleråsen skole i Langhus
Innlandet: Mottaksklassen ved Børstad ungdomsskole i Hamar

 

Utvalgte begrunnelser i konkurransen om skolebrød

 

Under kan du lese noen av de kreative, rørende og fine begrunnelsene vi mottok.

 

Lærer Gro Wollebæk nominerte sin 5. klasse ved Bøleråsen skole i Langhus i Viken fordi de har taklet det siste året på en svært god måte. Klassen ble rammet av korona og elevene har derfor vært svært mye hjemme på egenhånd:

 

Vi har som eneste klasse vært i karantene flere ganger. I disse periodene har de vært så utrolig flinke til å motivere hverandre, ta vare på den syke og ikke minst håndtere de ekle testene på strak hånd – uten å bebreide den som hadde fått korona. Når du er 10 år er det fort gjort å skylde på noen når du må på teststasjonen og få en pinne langt oppi nesa flere ganger. Heldigvis var det ikke en unge som klaget. Det var imponerende. Det hadde vært så hyggelig å overraske dem med en fest for å feire at vi nå går mot lysere tider og berømme elevene for deres flotte arbeid og medmenneskelighet i året som har gått.

 

Fra Innlandet nominerte lærer Margareta Szabo mottaksklassen på Børstad ungdomsskole i Hamar. I sin begrunnelse til konkurransen om skolebrød skrev hun følgende:

 

Vi har nå 14 flotte ungdommer i alderen 12-17 år i klassen og de kommer fra Syria, Finland, India, Eritrea, Nigeria, Thailand og Sør-Sudan. De går i klassen for å lære seg nok norsk til å gå over i ordinære klasser. Vanligvis er elevene mest i mottaksklassen, og noe i noen fag i ordinære klasser på sitt trinn, men på grunn av koronarestriksjoner har de ikke kunnet være ute i ordinære klasser dette skoleåret. Noen ganger har det blitt litt kjedelig og klassen har derfor anlagt en egen stor kjøkkenhage på skolen som de ofte jobber med. Der blir det etterhvert mange ulike grønnsaker og blomster. Men de trenger en real oppmuntring, og å få skolebrød hadde vært en super oppmuntring!

 

Line Juliane Krohn Jensen nominerte sin 5B ved Kjeldås skole i Vestfold og Telemark på kreativt vis. Klassen hadde laget en forseggjort musikkvideo for å feire skolebrødet der elevene også bar skolebrød-masker. De nominerte også sin parallellklasse, klasse 5A, fordi de har vært deres gode samarbeidende kohort gjennom hele annerledesåret.

 

Tusen takk til alle som har nominert sine skoler og klasser!

 

Skolebrødets dag feirer jubileum

Skolebrødets dag på Kjølsdalen Montessoriskule

Forrige gang vi delte ut skolebrød på Skolebrødets dag var i 2017.

I år er det femte året Skolebrødets dag blir feiret, som alltid er den siste fredagen før skoleferien. Merkedagen ble etablert av Opplysningskontoret for brød og korn i 2017 som en årlig tradisjon for å feire at skoleåret er over.

 

– Vi er opptatt av å fremme et sunt kosthold med hovedvekt på grove bakervarer med høyt innhold av fiber. Men i et sunt kosthold er det også plass til å kose seg litt. Å feire at skoleåret er over med et skolebrød, synes vi er en fin tradisjon, sier Nordbø.

 

Bakerier og butikker over hele landet tar del i feiringen, og i år er også MatPrat – Opplysningskontoret for egg og kjøtt, med som samarbeidspartner på merkedagen.

 

>> Oppskrift: Sunne skolebrød med sammalt hvete og blåbær.