Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Oppskrifter på julekaker går i arv

Når vi baker til jul, gjør vi det ofte etter oppskrifter som har gått i arv mellom generasjoner.
Skriv ut

Det er full aktivitet på kjøkkenet til Rebekka Helén Aamaas (29) i Holmestrand i Vestfold. Hun har fått besøk av mamma Frøydis Merete Kristiansen (54) og bestemor Åse Kristiansen (93) for å bake smultringer til jul.

 

Frøydis og Åse har bakt smultringer og goro sammen i over 30 år, og nå er det Rebekka som skal bli fast del av tradisjonen.

 

I trygg avstand til smultgryten er også Rebekkas sønn Even (1) med.

 

– Jeg har vært med og bakt litt sammen med mamma og bestemor før, men nå som jeg selv har fått familie har jeg lyst til å bli med som en fast tradisjon, sier Rebekka.

 

Smultringer i flere generasjoner

 

Oppskriften på smultringer er det Åse som har med seg. Denne har hun fått fra sin manns tante Astrid, og smultringoppskriften har dermed fulgt flere generasjoner i juleforberedelsene.

Åse Kristiansen

Åse Kristiansen har bakt smultringer i over 80 år. Oppskriften hun fikk av sin manns tante er nå overlevert videre til barnebarn.

Å arve oppskrifter til jul, det er det mange som gjør. I en fersk spørreundersøkelse utført av YouGov for Opplysningskontoret for brød og korn og MatPrat, svarer 43 prosent at de får oppskrift på julekaker fra moren sin. 23 prosent får også oppskrifter fra bestemødre.

Her finner du oppskriften på tante Astrids smultringer.

 

– Tidligere spørreundersøkelser vi har gjort, viser dessuten at julebakst er en sosial aktivitet. De fleste av de som baker til jul, gjør det sammen med venner eller familie, forteller daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.

 

Kyndig opplæring

 

På kjøkkenet i Holmestrand får Rebekka instruksjoner fra mamma Frøydis om hvordan kjevleføringen skal være når man baker smultringer. Lette, raske tak med deig som kommer rett fra kjøleskapet gjør at man kan bruke mindre mel – som gir myke, saftige smultringer.

 

Da Frøydis begynte å bake smultringer sammen med sin svigermor Åse for over 30 år siden, fikk hun selv samme opplæring.

 

– Jeg har alltid vært veldig opptatt av tradisjonsbakst. Å kunne få svigermor som læremester for å bake smultringer og goro har betydd alt, sier Frøydis.

 

Rebekka får lære alle triksene som gir saftige og myke smultringer av mamma Frøydis og bestemor Åse.

 

Spørreundersøkelsen om julemat og juletradisjoner viser også at julebaksten er en viktig del av julegleden.

 

– Vi spurte om hva man gleder seg mest til med julefeiringen, og da svarer en av fire at de gleder seg til å bake sammen med barna eller familien, sier Torunn Nordbø.

 

>> Se også vår store samleside med oppskrifter, tips og inspirasjon: Julekaker som sikrer julestemning 

Finn mer om samme tema: