Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Oppbevaring av surdeig

Oppbevarer du en surdeig riktig, kan den bli mange år gammel. Det er mange ulike valg for oppbevaring av surdeig - finn den som passer deg best.
Skriv ut

En surdeigstarter trenger bare litt kjærlighet og omsorg i ny og ne, så tåler den ganske mye. Visste du at oppbevaring av surdeig kan gjøres i alt fra romtemperatur til fryser? Eller at du faktisk også kan tørke den? Det er ikke rart at franske bakere kaller en surdeigsstarter for mor. 

 

 

Oppbevaring av surdeig i romtemperatur

 

Du kan oppbevare din surdeigstarter i et glass eller en annen beholder med lokk i romtemperatur. Pass bare på at den ikke får sol på seg, og at den ikke står for varmt. Oppbevaring av surdeig i vanlig romtemperatur krever at du mater den hver andre dag. Da mater du den i forholdet 1:1:1 – har du 80 gram starter, skal den mates med 80 gram mel og 80 gram vann.

 

Oppbevaring av surdeig i romtemperatur passer med andre ord best om du baker surdeigsbrød ofte – ellers blir den raskt stor. 

 

Oppbevaring av surdeig i romtemperatur

 

Oppbevaring av surdeig i kjøleskap 

 

En surdeigstarter som oppbevares i kjøleskap trenger ikke å mates oftere enn hver syvende til tiende dag. Om du ikke baker så ofte med surdeig kan det holde å mate den hver tredje uke. 

 

Hvis det er lenge siden sist du matet den, kan det være en fordel å mate den to ganger med tolv timers mellomrom mellom matingene. Oppbevaring av surdeigen bør i såfall skje på kjøkkenbenken mellom matingene.

 

Beger med surdeig for oppbevaring i fryser

 

Oppbevaring av surdeig i fryser

 

Du kan fint fryse ned en surdeigstarter. Pass på at starteren er aktiv før nedfrysingen, og mat den to timer før du fryser den ned.

 

Ved oppbevaring av surdeig i fryser kan du gjerne bruke et frysebrett til isbiter. Fordel starteren i brettet, og legg over plastfolie. Du kan også fryse den ned i en annen beholder som tåler frysing.

 

Når starteren skal tines igjen, tar dette rundt åtte timer. Mat deretter den opptinede starteren som vanlig.

Noen ganger kan denne metoden gjøre det litt vanskelig å få surdeigsstarteren i gang igjen. En aktiv surdeigstarter kan fint fryses i inntil to uker, og være aktiv etter opptining. Fryser du den ned over en lengre periode, eller om den skulle være mindre aktiv når den tines, kan noen gram med fersk gjær gjøre surdeigstarteren godt.

 

Tørket surdeig

 

Tørke surdeigstarteren

 

Tørke surdeigstarteren? Joda, det kan du. Bruk en stekeplate med et ubrukt bakepapir, og stryk starteren utover papiret. La det tørke helt. Brekk opp den større starteren, og oppbevar dette i en beholder.

 

Når du skal bruke surdeigstarteren blander du den opp med litt vann, og så kan du starte med å mate den.

 

En surdeig er ganske sårbar. Selv om du har gjort alt etter boken, kan den av forskjellige grunner bli inaktiv eller dårlig.

 

Husk: Ingen grunn til å gråte over en spilt surdeig! Du kan alltids starte igang på nytt.

 

Les også: 

>> Våre beste tips til å lykkes med surdeig

>> Slik lager du en surdeigstarter

 

Sjekk også ut våre gode oppskrifter på surdeigsrundstykker, fint surdeigsbrød eller surdeigsbrød med havre.   

Finn mer om samme tema: