Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Tre gode bake-alternativer når du ikke får tak i gjær

Er det tomt for gjær i butikkhyllene der du bor? Fortvil ikke, du kan bake uten gjær.
Skriv ut

Nybakt gjærbakst både smaker og lukter helt himmelsk. Nå når mange av oss tilbringer mer tid hjemme, er det også lettere å sette av tid til baking.

 

Ifølge kommunikasjonssjef i Orkla, Anne Gjemdal, er dette noe av grunnen til at både fersk-  og tørrgjær er blitt mangelvare i en del butikker.

 

Jobbes på spreng

– Det er stor etterspørsel etter gjær om dagen. Dette skyldes først og fremst hamstring, men det er heller ingen tvil om at det bakes mer i de tusen hjem i disse tider enn det som er vanlig. Det er jo hyggelig i en ellers uvanlig og trist tid, sier Gjemdal.

Hun forteller at det produseres på spreng for å møte den økte etterspørselen. Det er satt på ekstra skift i produksjonen, og det jobbes døgnkontinuerlig syv dager i uken.

 

– Det er gjort og gjøres en fantastisk jobb av de ansatte i fabrikken for å klare å øke leveransen og ta igjen etterslepet. Gjæren leveres fortløpende, men det vil ta litt tid å få fylt opp og komme helt ajour, sier hun.

 

Kjøp det du trenger – og ikke mer

Kommunikasjonssjef i NorgesGruppen ASA, Kine Søyland, kan bekrefte at de har registrert økende etterspørsel etter langtidsholdbare varer som gjær den siste tiden.

– Vi har solgt mer av dette enn vi pleier, og det fører til tider til at enkelte varer er utsolgt for en periode, sier hun.

Hun forsikrer imidlertid om at det kommer gjær inn i butikkene igjen.

– Men det som kommer inn går fortere ut enn vanlig. Dermed vil man nok oftere oppleve at det er tomt. Hvor lang tid det tar før vi er helt i balanse er for tidlig å si, men jeg vil anmode om at vi alle kjøper det vi trenger og ikke mer. Da vil det være nok til alle, sier Søyland.

 

Bake uten gjær – eller med litt gjær

Heldigvis betyr ikke det at du ikke finner gjær i butikken at du ikke kan bake. Her får du tips om tre måter du kan bake uten gjær – eller med minimalt med gjær.

 

1. Hvis du har litt gjær 

Det er ikke noe problem å redusere gjærmengden i oppskriften. Til brød og småbakst kan du fint bruke halve mengden. Det vil ta litt lenger tid å heve deigen, men det gir like bra bakeresultat.

 

Du kan også bake eltefritt. Da bruker du bare 1/5-1/10 av gjærmengden du ellers bruker.

 

>> Finn din favoritt blant våre oppskrifter på eltefritt.

Eltefrie rundstykker på brødrester

 

Har du fått tak i fersk gjær, er det viktig å bevare den så godt som mulig. Pakk den inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet. Da tørker den ikke inn og varer lenger enn holdbarhetsdatoen antyder.

 

I en del butikker er det enklere å få tak i tørrgjær enn fersk gjær. Det kan også være lettere å drøye denne gjæren, og til baking fungerer den akkurat like godt.

 

Fordi tørrgjær er mindre aktivt, vil imidlertid en deig med tørrgjær trenge litt mer hevetid. Ofte dobbelt så lang tid som en deig laget med fersk gjær.

 

Vil du kickstarte tørrgjæren, er det også smart å tilsette litt honning.

 

2. Hvis du har bakepulver

Scones er et kjempegodt alternativ til gjærbakst, og det kan bakes både med fint og grovt mel. Du kan bruke ulike meltyper i scones, og det passer både til salt og søt mat.

 

Scones er raske å lage, og nytes best helt nystekte. Prøv for eksempel havrescones (bildet under), grove scones eller scones med appelsin, rosiner og nøtter.

Havrescones

 

3. Hvis du verken har gjær eller bakepulver: Bruk surdeig    

Surdeigsbrød kan være litt utfordrende å få til, men det smaker ekstra godt!

 

Først og fremst trenger du da en god surdeigsstarter, og videre trenger du tid til at deigen skal få hevet tilstrekkelig og til at smakene får utvikle seg.

 

Grovt surdeigsbrød

 

Det første du gjør er å lage en surdeig. Hva med å for eksempel teste ut vår surdeig med eple?

 

Deretter setter du i gang med selve baksten. Det er enklest å få til småbakst og brød med mye fint mel som rustikke surdeigsrundstykker og fint surdeigsbrød.  Prøv gjerne ekstra grovt surdeigsbrød også.

 

Trenger du flere tips om hvordan du kan lykkes med surdeigen, finner du det her. 

 

Les også: Mer om hevemidler