Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

3 grunner til å lage julegrøt av bygg

Julegrøt av bygg er en skikkelig rotnorsk tradisjon som i tillegg er smaksrik og miljøvennlig. Her er gode oppskrifter for julehøytiden.
Skriv ut

Sier du «jul» og «grøt» i samme setning, er det mange som tenker på risengrynsgrøt. Men hvorfor ikke også prøve seg på byggrynsgrøt til jul i år? Julegrøt av bygg blir mer og mer populært.

 

Her er tre gode grunner til å hente frem byggrynene i julen – og oppskrifter på smakfulle grøtvarianter.

 

>> Slik koker du byggryn

 

1. Julegrøt av bygg er norsk tradisjonsmat

 

Bygg kom til Norden for rundt 5000 år siden. Frem til 1800-tallet var bygg det viktigste matkornet i Norge. Kornet ble verdsatt for sin hardførhet, og at det modnet tidligere enn andre kornarter.

 

Byggryn ble blant annet brukt i flatbrød, øl og vassgraut. Vassgraut er en enkel hverdagsgrøt laget av byggmel og vann. Til festlige lag kokte folk grøt av melk og brukte hel bygg til såkalt gryngrøt. Når du bruker bygg i julegrøten viderefører du tusenårige norske mattradisjoner.

Julegrøt av bygg: fortånnagraut

Fortånnagraut er en mektig god grøt som består av både vassgraut og rømmegrøt toppet med godt smør, sirup og puffet bygg. Passer perfekt som julegrøt!

 

2. Julegrøt av bygg er miljøvennlig

bygg kornaks

Sammenlignet med julegrøt av ris er julegrøt av bygg mer miljøvennlig.

Fordi bygg er et robust kornslag tåler det klimaendringer bedre enn mange andre kornsorter. Derfor er det gunstig å dyrke bygg her i nord. Vi sparer samtidig miljøet for lang transport hvis vi bruker korn som er dyrket i Norge.

 

Kornsorten vokser også raskt og har lavt avlingstap, noe som bidrar til lavere klimautslipp per enhet.

 

3. Julegrøt av bygg har en spennende smak

Julegrøt av bygg: Bakt byggrynsgrøt med gulrot

Bakt byggrynsrøt med gulrot dufter deilig av julekrydder med kanel, kademomme og ingefær.

Vi ønsker å inspirere det norske folk til å tørre å prøve flere retter med fiberrikt matkorn. Bygg har en rund og mild smak, og gir god tyggemotstand. Det er også gøy å la seg overraske av nye smakskombinasjoner man ikke har prøvd før.

 

For deg som lurer på hvordan du skal gå fram foreslår vi her forskjellige varianter av julegrøt av bygg til middag og dessert.

 

Julegrøt av bygg til middag

Julegrøt av bygg: dynegrøt

Julen kan være en travel tid. Hvorfor ikke gjøre det enkelt? Denne dynegrøten lager seg nesten selv. 

Julegrøt av bygg: Byggrynsgrøt med mandelsmør

Byggrynsgrøt med mandelsmør kan serveres som til de som ikke tåler melk eller ønsker julegrøten helt plantebasert. Den er akkurat passe søt, nydelig på smak, og grov og sunn.
Julegrøt av bygg: Setergrøt>> Setergrøt inneholder både spelt og bygg, og har en helnorsk topping med geitost og tyttebær.

 

Siden denne grøten har mandler i seg, kan du i tillegg prøve en ny vri på mandeljakten: I stedet for å gjemme en mandel i grøten kan du klistre et klistremerke under en av tallerkenene og blande dem. Den som har klistermerket under tallerkenen når måltidet er ferdig får årets grøtpremie!

 

Julegrøt av bygg til dessert

Byggrynskrem med rød saus

Byggrynskrem med rød saus er et godt alternativ til den tradisjonelle riskremen som juledessert. Byggrynene vendes i pisket krem og serveres med jordbærsaus.

byggkrem med bærkompott

 

Byggkrem med bærkompott er for deg som ønsker en typisk juledessert. Her kan du bruke kirsebær eller velge andre bærfavoritter.

 

Byggrynskrem med multer er en fin variasjon til den klassiske multekremen, en av nordmenns favorittdesserter på julaften. Denne desserten har en søt og frisk smak.

 

> Vil du spise mer bygg? Bli med på vårt byggprosjekt: 10 ganger mer bygg til folket!

Finn mer om samme tema: